رفتن به محتوای اصلی

اخلاق در سلامت خانواده

همیاران

اخلاق در زندگی و تداوم آن نقش بسزایی دارد و بسیاری از اختلافات و جدایی ها بر اثر زیر پا گذاشتن اصول اخلاقی شکل می گیرد .نقش مسائل اخلاقی در جوامع بشری تا آنجا مهم است که حضرت علی علیه السلام فرمودند: اگر حتی خوف معاد و بهشت و جهنم هم نبود, باز هم به جا بود که مردم به مسائل اخلاقی پایبند باشند؛ زیرا به مصلحتی انسان بوده و سودمند است. بسیاری از اتفاقاتی که می افتد و غم و غصه درست می شود و هزاران بگومگو به دنبال آن به وجود می آید و چند خانواده به هم می ریزند. گاهی ریشه آن فقط یک مسئله اخلاقی است از جمله حسادت, سوء ظن و تنگ‌نظری, کینه و بدزبانی و گفتن حرف‌های حساب نشده نداشتن روحیه گذشت, حس انتقام گیری یا عصبانیت و از کوره در رفتن و .....

 

عقل و خرد و توجه به مسائل اخلاقی مانند توجه نداشتن به گفته آدم ناشناس توجه نداشتن به فتنه و حسادت دیگران توجه نداشتن به سخن‌چینی ،داشتن صبر و حوصله و عجولانه  قضاوت نکردن ،داشتن روحیه گذشت و غیره می‌تواند زندگی را گلستان کند برای هر یک از عناوین فوق دهم حدیث و روایت و آیه قرآنی و داستان و موعظه داریم که در کتاب‌های اخلاقی بیان شده است؛ از این رو اخلاق در زندگی حرف اول را می‌زند و حتی قبل از ایمان؛ زیرا غیر مومنین نیز به مسائل اخلاقی نیازمند است. یعنی زندگی را به بهشت تبدیل می کند؛ ولی صد افسوس که بعضی از مسلمانان به آن توجهی ندارند و ضربه های آن را هم می بینند .این همه جدایی و طلاق، اختلاف و  فتنه و فساد و پرونده‌های انباشته در دادگاهها نتیجه بد اخلاقی است؛ یعنی همان نداشتن تربیت اسلامی و پایبند نبودن به ارزش هایی که گاهی به وسیله زبان, دل انسان را به درد می آورد و گاهی با رفتار و گاهی با گوشی و کنایه.
 خداوند در مورد سخن گفتن به نرمی دستور می دهد: به نرمی سخن بگویید .لذا باید خانم خانه نرم زبان ,نرم خو مهربان باشد و با شوهر عاشقانه و مهربانانی سخن بگوید تا او را شیفته خود کند و از سخنان زننده, تند و خشن و کینه توزانه پرهیز نماید. شوهر نیز همچنین باید با نرمی و اخلاق نیکو و بزرگوارانه سخن بگوید و در عین حال عاشقانه رفتار کند و سخن او به گونه‌ای باشد که دل خانم را شیفته خود نمایند که از محبت خارها گل میشود.
ادب و احترام درخانواده
از موارد بد اخلاقی می توان از دو عنوان بی احترامی و بی ادبی نام برد .اسلام به ادب دستور می دهد و آن را بهترین سرمایه می داند. حضرت علی علیه السلام فرمودند: ادب آدمی بهتر از طلای او است.
احترام به افراد و حفظ حرمت و شخصیت انسان ها به ویژه فامیل همسر و رعایت ادب در کلام و سخن گفتن مورد تاکید است .مسئله خوشزبانی مسئله مهمی است که قرآن و احادیث روی آن تاکید فراوان دارند تا جایی که امام سجاد علیه السلام فرمود: سخن نیکو مال را فراوان روزی را زیاد و عمر را طولانی می‌کند و محبوبیت خانوادگی می آورد و انسان را بهشتی می کند. پس ادب فرمان اسلام است .زن و شوهر حق ندارند به همدیگر بی احترامی کنند یا توهین نمایند یا دشنام دهند چنان که حق ندارند به خویشان و فامیل یکدیگر ویژه- پدر ,مادر ,برادر ,خواهر- بی احترامی کنند یا از آنان بدگویی نمایند. متاسفانه مسئله بدبینی زن به فامیل شوهر -به ویژه مادر و خواهر شوهر از قدیم یک فرهنگ غلط بوده که هنوز وجود دارد بعضی دختران حاضر نیستند به مادرشوهر احترام بگذارند؛ او را دائم تحقیر می کنند ,بی احترامی میکنند، و در جلسات و مهمانی ها حرمت ها را حفظ نمی کنند، اگر به خانه ی فرزندش بیاید او را تحویل نمی‌گیرند، اگر نیاز داشت اجازه نمی‌دهد شوهرشان به مادرش کمک کند اگر دیدند شوهرشان زیاد به خانه مادرش میرود و ناسازگاری و بداخلاقی می‌کنند ،سعی می‌کنند رابطه شوهر را با فامیل به ویژه مادر و خواهر به حداقل برسانند ؛ولی همیشه خودشان به خانه فامیل های شان می روند برای خرید یا رفتن به عروسی و مهمانی حاضر نیستند با خانواده شوهر یا مادر شوهر بروند؛ بلکه سعی می کنند با فامیل خودشان حتی فامیل شوهر خبردار هم نشود! بروند. آیا این گونه رفتار‌های ناشایست که از بعضی از عروس خانم ها سر می زند اخلاقی و اسلامی است؟ همین رفتارهای ناپسند است که زندگی را سرد میکند و برکت را از زندگی میبرد و خشم خداوند را به دنبال خواهد داشت؛ در صورتی که اگر با اخلاق و احترام و حفظ حرمت یکدیگر محبت برخورد شود، رحمت و لطف خداوند را شامل می‌شود و چه بسا در آینده خودش نیز از عروس و داماد خود خیر ببیند ؛زیرا به گفته معروف« از هر دستی که بدهی از همان دست پس میگیری»
 بداخلاقی ناشی از جهل و نادانی جوانان کم تجربه است که بهتر است خردمندانه با مسائل برخورد نمایند و کارهای غیر مودبانه و ناپسند را از خود دور سازند که آثار خیرش بیشتر خواهد بود .البته مسئله احترام به شخص زن و شوهر هم برمیگردد. آن هم در مرحله اول باید خودشان حرمت یکدیگر را حفظ نمایند و به یکدیگر سخن زشت نگویند، یکدیگر را به خاطر مسائل به ظاهر ناگوار طعنه نزنند و ایراد نگیرند، اگر عصبانی هم شدند سعی کنند کلمات زشت به کار نبرند، دشنام ندهند، حرمت‌شکنی نکنند ،تا زندگی برایشان از عسل هم شیرین تر باشد.

دسته بندی