رفتن به محتوای اصلی

آشنایی با بسیج دانش آموزی

بسیج دانش اموزی

وقتی نامی از بسیج دانش آموزی به میان می آید بلافاصله ذهن ها به سمت رشادت شهید حسین فهمیده می رود. اما لازم است بدانیم بجز شهید فهمیده 13ساله، 550هزار دانش آموز شجاع ایرانی با حضور در طول هشت سال دفاع مقدس نام دانش آموزان را در ردیف مردان نامی ایران قرار دادند. از این تعداد نیز بیش از 36هزار نفر با اهدای جان خود برای دفاع از ناموس و شرف این سرزمین در تالار افتخارات این کشور نام دانش آموز را برای همیشه ماندگار نمودند.

در سال 1359 با دستور تاریخی امام خمینی(ره) واژه بسیج مستضعفین پا به عرصه حیات گذاشت. اما در واقع ده سال بعد یعنی سال 1369 با انسجام تشکل بسیج مستضعفین و شکل گیری ساختار و تشکیلات آن، دفتر بسیج دانش آموزی به عنوان رده ای مستقل در واحد بسیج مستضعفین ایجاد شد. البته وزارت آموزش و پرورش نیز در سال 1363 درسی را بنام آموزش دفاعی به مدارس آورد که در نتیجه نقش بسیج دانش آموزی هم پر رنگ تر گردید.

بسیج دانش آموزی

در ادامه در سال 1371توافقنامه ای میان وزارت آموزش و پرورش و نیروی مقاومت بسیج تنظیم شد که به موجب آن چگونگی هماهنگی و گسترش بسیج دانش آموزی در مدارس کشور تعیین شد. در نتیجه نیروی این نهاد نو پا والبته بسیار جوان نیز چند برابر شد. در ۱۳۷۵ خورشیدی مجلس شورای اسلامی ماده واحده ای را با عنوان قانون تشکیل و توسعه بسیج دانش آموزی به تصویب رساند، مهم ترین بندهای این قانون که در راستای اهداف این سازمان می باشد به شرح ذیل است؛ آموزش و سازماندهی دانش آموزان مدارس کشور و ایجاد روحیه همیاری، مسوولیت پذیری و آمادگی دفاع همه جانبه از انقلاب اسلامی و بسط فرهنگ و تفکر بسیجی، برنامه های امیدان، پویندگان و پیشگامان بسیج دانش آموزی با حفظ درجات مصوب بسیج(باتوجه به سن دانش اموزان) و تعیین سطوح سه گانه در هر درجه، مناسب با مقطع تحصیلی و در عضویت های عادی و فعال و ویژه انجام می شود، تمام موسسات دولتی و نهادها، ضمن همکاری و حمایت از فعالیت های بسیج دانش آموزی تلاش کنند در موارد لزوم برای مشارکت داوطلبانه دانش آموزان به طور سازمان یافته در برنامه های مربوطه از طریق بسیج دانش آموزی اقدام کنند، همچنین هشتم آبان ماه، سالروز شهادت اسوه دانش آموزان انقلاب اسلامی، دانش آموز بسیجی شهید محمد حسین فهمیده به عنوان روز بسیج دانش آموزی تعیین می شود.

بسیج دانش آموزی

اما مهم ترین فعالیت های بسیج دانش آموزی که همسو با اهداف این سازمان می باشد عبارتند از:

جذب دانش آموزان واجد شرایط بسیج، اجرای برنامه های آموزشی، فرهنگی ، اردویی، مهارتی، امدادی، اجتماعی، خدماتی و برگزاری مانور به منظور حفظ انسجام و آمادگی اعضای سازمان یافته، کمک در فعالیت های پشتیبانی زمان جنگ و بحران، آموزش و سازماندهی دانش آموزان برای انجام خدمات امداد و نجات به هنگام سوانح طبیعی مانند سیل و زلزله ویا حملات موشکی، شیمیایی، هوایی و...، انجام فعالیت هایی متنوع مانند روزنامه دیواری، نصب اعلامیه و برگزاری مسابقات فرهنگی، هنری و ورزشی، اردوها، جشنواره ها، یادواره ها، نمایشگاه ها و ...، همکاری با مدیریت و مسوولان امور تربیتی در آموزشگاه جهت اشاعه فرهنگ و اخلاق اسلامی و نیز ترویج روحیه انقلابی در میان دانش آموزان و پیشگیری و جلوگیری از نفوذ دشمن در سطح آموزشگاه است. از دیگر وظایف سازمان بسیج دانش آموزی می توان به آشنا کردن دانش آموزان کشور با بسیج و تفکر بسیجی، آموزش های نظامی، سازمانی و تخصصی اعضای بسیج دانش آموزی، بهبود وضعیت تحصیلی دانش آموزان بسیجی، زنده نگه داشتن حماسه دفاع مقدس، شهدای دفاع مقدس به خصوص شهدای دانش آموز، طراحی و برنامه ریزی جهت اجرای اردوهای آموزشی طرح ولایت به منظور ارتقای سطح بینش و دانش، تربیت مبانی فکری و معنوی، اعتقادی سیاسی و دور اندیشی دانش آموزان بسیجی اشاره نمود.

تعدادی از شهدای مطرح دانش آموز:

محمد حسین فهمیده                  

بهنام محمدی                         

سیدحمیدرضا سیاهپوش

امیر جمشیدی

حسن محمد رحیمی ها

صفدر تقوی خصال

محسن مهردادی

صادق صادق زاده

عبدالمجید رحیمی

حسین کیانی نیا

بهمن بیگ زاده

علیرضا کریمی

یعقوبعلی داغی

امیرعلی حیدری

ناصر رازی

غلامرضا صادقیان

مرتضی اسفندیاری

حسن اکرمی

روحشان شاد و یادشان گرامی باد

دسته بندی