رفتن به محتوای اصلی

خانواده و اوتیسم

اوتیسم

خانواده ها نقش مهمی در درمان بیماری اوتیسم دارند

تا به حال اسم اوتيسم رو شنيده اید؟ بسیاری ممکن است با برخی اطلاعات در مورد این اختلال که با نام روان گرایی نیز شناخته می شوند آگاه باشند، اما شناخت دقیق علائم مختلف اوتیسم که در اوایل زایمان بر روی کودک ظاهر می شود، بسیار حیاتی است. بدین معنی که  سرعت شناخت علائم به معنای درمان سریع و افزایش شانس بهبودی است.

اوتیسم

اوتیسم یک اختلال مزمن ذهنی و عصبی است، که بر افکار، رفتارها و میزان ارتباط فرد با دیگران تأثیر می گذارد. در واقع اوتیسم یکی از بحران های ذهنی است که مانع رشد مغز می شود.

معمولا کودکان بدون در نظر گرفتن فرهنگ یا رنگ خانواده شان از اختلال اوتیسم رنج می برند و علائم اوتیسم ابتدا آشکار سپس بصورت تدریجی نمایان می شود و بحران خود را آشکار می کند. البته طبق آمار بروز این بیماری در پسران بیش از دختران است.

همانطور که گفته شد احتمال موفقیت درمان در بیمارانی که علائم در آنان به موقع تشخیص داده می شود بسیار بیشتر خواهد بود لذا سرعت تشخیص علائم در درمان بیماری نقش بسزایی دارد. اما این علائم چیست و خانواده چگونه می تواند با تشخیص سریع علائم به کودک خود کمک کند؟

علائم اوتیسم

علائم اوتیسم در کودکان چند ماه پس از تولد شروع به ظاهر شدن می کنند، در حالی که در برخی موارد والدین تا پایان سال اول متوجه این نشانه های نگران کننده بر روی کودک می شوند، اگرچه اکثریت تا دو سالگی متوجه وجود علائم اوتیسم نمی شوند. علائمی که شاید تا سال ها در کودک بروز داشته باشند مانند:

  • عدم تمایل به مشارکت در فعالیت های گروهی از یک سن بخصوص به بالا
  • قادر نبودن به صحبت کردن عادی با دیگران . در واقع صحبت عادی برای اینگونه افراد بسیار سخت می باشد.
  • رفتارهای خاصی را به شیوه ای غافلگیرکننده تکرار می کنند، و زمانی که شخص دیگری آنها را کنترل می کند احساس عصبانیت کنید.
  • درک ن کردن اینکه زبان بدن به چه معناست یا تغییر در تن هایی که گاهی احساسات را بدون افشای آن ها نشان می دهد.
  • عدم توانایی برای تکرار برخی از عبارت خاص.
  • صرف وقت در انزوا، و نداشتن انگیزه برای تشکیل روابط مختلف و جدید.
  • نفرت از ارتباط فیزیکی تا جایی که در آغوش گرفتن شخص دیگری کار پیچیده ای برای مبتلایان این اختلال است.
  • لحن صدایی مانند صدای ربات دارند.
  • هیچ وقت قادر به شروع یک ارتباط موثر نیستند و همواره منتظر فرصتی برای شروع هستند.
  • از چیزهایی که کاملا طبیعی به نظر می رسد, مانند صداها, چراغ, و یا حتی لمس به آرامی توسط افراد نزدیک رنج می برند.

چرا برخی افراد نشانه هایی از اوتیسم دارند؟

دانشمندان تا کنون قادر به دانستن علل دقیق علائم اوتیسم در کودکان نیستند اما برخی اظهار می کنند که بحران اساسا ژنتیکی است هرچند که هیچ عامل قطعی را نمی توان برای ابتلا عنوان نمود اما برخی دلایل در مورد اینکه چرا برخی افراد از علائم اوتیسم رنج می برند وجود دارد:

عوامل ژنتیکی

در بسیاری از موارد اوتیسم به عنوان یک اختلال از ژن والدین به کودک انتقال می یابد و بیماری بصورت ارثی از نسلی به نسل بعد انتقال می یابد. البته این بیماری امکان دارد در نسلی نهفته و در نسل دیگر بارز باشد.

 

اختلالات ژنتیکی

کارشناسان اعتقاد دارند برخی اختلالات ژنتیکی و شکست در کروموزوم ها  سبب ایجاد اختلال اوتیسم در برخی از بیماران می گردد.

سن والدین

هرچه سن والدین در زمان تولد فرزند بالاتر باشد احتمال بروز اختلالات اوتیسم نیز در نوزاد بیشتر خواهد بود هر چند که وزن کمتر از حد طبیعی نیز در تحریک این اختلال نقش دارد.

تشخیص و درمان علائم اوتیسم

برای تشخیص علمی این اختلال، پزشکان باید قبل از شروع درمان می بایست وارد ذیل را انجام دهند:

آزمایش

انجام برخی آزمایش ها بخصوص آزمایش DNA برای مشاهده هر گونه اختلال ژنتیکی، فهم دقیق از وضعیت رفتاری بیمار(برای تشخیص علائم) و همچنین دقت حواسی مانند شنوایی و بینایی.

جلساتCBT

مجموعه جلساتی است که تحت نظارت کامل روانپزشک انجام می شود، جایی که به بیمار جوان کمک می کند تا راه های مواجه شدن با شرایط مختلف را درک کند، علاوه بر اینکه مراقب باشد برخی رفتارهای مثبت مفید را به او آموزش دهد که در هر صورت می تواند برای بسیاری از قربانیان سایر اختلالات روانی، از همه مهم تر افسردگی، اختلالات خوردن و اختلال وسواسی اجباری به کار گرفته شود.

جلسات ارتباطی

جلسات گفتاردرمانی، به ویژه هنگامی که در اوایل دوران کودکی مورد استفاده قرار می گیرند، از قربانیان اوتیسم از نظر ارتباط حمایت می کنند، در واقع به یک فرد مبتلا به اختلالات آموزش می دهند که چگونه صحبت کند و همچنین چگونه به سخنان افراد دیگر پاسخ دهد.

حمایت خانواده

حمایت روانی مورد نیاز خانواده است، چه با انگیزه دادن به بیمار، برای رفتار مثبت و چه با هدایایی که به او داده می شود، در حالی که او را به بیرون از خانه به مکان های عمومی دعوت می کند تا ترس هایش را برای غریبه ها کم کم کاهش دهد در واقع با کسب اعتماد یک فرد اوتیسم به درمان او کمک می کند.

حفظ سلامت روان

این قسمت درمان شاید بشتر از بیمار به خانواده بیمار باز می گردد. درواقع گاهی والدین با توجه به مشکلات روحی پیش امده از اختلالات فرزند خود نیاز به تجدید روحیه و مراجعه به مشاور و یا روانپزشک پیدا می کنند. والدین وقتی می تواند به فرزند خود در بهبود اختلالات کمک کنند که خود دارای روحیه مثبت و سالمی باشند.

در پایان باید خاطرنشان نمود؛ بهبود وضعیت یک بیمار با علائم مختلف اوتیسم به تشخیص سریع برای شروع درمان و همچنین علاقه اعضای خانواده به پیگیری وضعیت و حمایت از بیمار به هر طریق ممکن بستگی دارد.

دسته بندی