رفتن به محتوای اصلی

تاریخچه حجاب

حجاب در گذشته
بررسی سیر تاریخی حجاب
تاریخچه حجاب

حجاب از چه زمانی به وجود آمده است؟

سابقه حجاب و پوشش در اسناد تاریخی به دوران  خیلی قبل از اسلام باز می گردد. حجاب در معنای اصلی خود؛ بعنوان پرده و پوشش از دیرباز و قبل از ظهور دین اسلام و حتی در زمان باستان در بین جوامع مختلف بشری وجود داشته است.

در کتاب تاریخ پوشاک اقوام ایرانی آمده است: زنان در یونان باستان هنگام حضور در مراسمات، صورت و اندام‏شان (تا روی پاها) را می‏پوشاندند. دایره المعارف لاروس نیز دراین رابطه می نویسد: زنان یونانی صورت و اندامشان را تا روی پا می­پوشاندند

همچنین ویل دورانت مورخ مشهور در کتاب تاریخ تمدن خود می‌نویسد: «در دوران باستان زنان فقط در صورتی در جشن‌های مذهبی و تماشاخانه ­ها حضور پیدا می­کردند که کاملاً در حجاب باشند».

حجاب

در برخی منابع تاریخی از وضع مجازات برای کسانی که حجاب کامل نداشته اند خبر داده شده است. همچنین در برخی از دوره ها حجاب را مخصوص اشراف و بانوان اصیل دانسته اند

ویل دورانت دراین خصوص می­نویسد: بلندی لباس­های بانوان اصیل اروپایی، تا روی پاها می­رسید. زنان اشراف به ندرت در اجتماعات عمومی ظاهر می­شدند. در اروپا مرد و زن از پیراهن­ های بلند با آستین ­های بلند استفاده می­کردند که کاملا بدن را می­پوشاند. لباس­های مردان کوتاه، ولی لباس­ های زنان خصوصا بانوان اصیل اروپایی چند لایه و بلند تا روی زمین بود. مردان کلاه و زنان روسری ای می­پوشیدند که مو، سر و شانه را می­پوشاند.

یکی از مشخصه های لباس ملکه ها در اروپا بخصوص انگلیس بلند بودن و پوشیده بودن آن بوده است. هنوز هم خاندان سلطنتی انگلستان لباس پوشیدن عروس های جوان خاندان خود را نمی پسندد و گاهی نیز داستان اعتراض به نوع پوشش نامناسب عروس های جدید در رسانه ها نیز شنیده می شود!

جالب است بدانید در زمان شکسپیر حضور زنان در روی صحنه نمایش ممنوع بود و نقش زنان نمایشنامه ها را پسران نوجوان باز می کردند.

در شرق نیز از ژاپن گرفته تا هند و خاورمیانه زنان معمولا از لباس بلند استفاده می کردند و بعضا حتی پارچه ای بر سر داشته اند.

در ایران اما بر اساس تصاویر باقی مانده از نقوش و کتبیه های باستانی می توان نقش حجاب را در پوشش زن ایرانی دید. از دوران قبل از هخامنشیان تصاویر زنان معمولاً با پوشش لباس بلند ترسیم می شود. در دوران هخامنشیان نیز حتی چادر(ردای بلند) جز اصلی حجاب زنان ایرانی بوده است.

 

در اثر باستانی یافت شده مانند فرش پازیریک، بشقاب های نقره و ... تصاویر زنان ایرانی با چادر(ردای بلند) دیده می شود.

البته حجاب در ایران پس از ورود اسلام با توجه به تاکیدات دین مبین اسلام اهمیت بیشتری در زنان و حتی مردان پیدا نمود. حجاب در آن زمان نیز پوشش و ردای بلند بر سر بود و حتی در برخی مقاطع زمانی در مناطق مختلف کشور نقاب بر چهره زده می شد. چادر در آن زمان بیشتر به رنگ سفید و یا روشن بوده است. اما با گذشت زمان بخصوص بعد از دوره عثمانیان چادر مشکی رنگ در منطقه و همچنین ایران باب شده است.

حجاب

در مجموع می توان با توجه به اسناد تاریخی استناد نمود که حجاب امری ذاتی بوده که از ابتدا در جوامع بشری وجود داشته است و مختص به دین مبین اسلام و یا حکومت و کشور خاصی نمی باشد.

سایت تخصصی اجتماعی

دسته بندی