رفتن به محتوای اصلی

قهرمان اصغر فرهادی؛ سیاسی ترین فیلم اجتماعی سال

فیلم قهرمان جدیدترین ساخته اصغر فرهادی است
قهرمان اصغر فرهادی

فیلم قهرمان جدیدترین ساخته اصغر فرهادی است. این کارگردان شناخته شده ی کشورمان از جمله فیلمسازانی است که همواره با رویکردی اجتماعی فیلم های خود را ساخته است. فیلم قهرمان نیز در ادامه فیلم فرهادی(جدایی نادر از سیمین، فروشنده و...) با پرداختن به مسائل اجتماعی روز جامعه ساخته شده است. اما این فیلم در چند روز اخیر بدلیل مسائل سیاسی و نه اجتماعی در صدر اخبار خبرگزاری های داخلی و خارجی بوده است.

از آنجایی که پورتال تخصصی اجتماعی (با توجه به ماهیت خود) موضوعات اجتماعی را رصد و دنبال می کند، قصد داریم در این گفتار از نگاه تخصصی پرتال به فیلم جدید اصغر فرهادی، یعنی قهرمان بپردازیم.

موضوع فیلم : فیلم داستان مردی را روایت می کند که با توجه به مسائل اجتماعی موجود جامعه و البته اشتباهات خود (گرفتن پول از یک رباخوار) به زندان افتاده است. حال قهرمان داستان فرهادی دو روز مهلت دارد با گرفتن مرخصی از زندان رضایت طلب کار خود را جلب نماید.

دو روز مهلتی که برای نقش اول فیلم با بازی امیر جدیدی داستان های متفاوتی را رقم می زند و به نوعی او را وارد بازی های فضای مجازی و قهرمان سازی های شبکه های اجتماعی می کند. شبکه های اجتماعی که یک شبه و با پخش یک ویدیو یک نفر را تبدیل به قهرمان میلیون ها آدم می کنند.

ماجرا زمانی جالب تر می شود که بدانیم همین فضای مجازی موضوعی برای به حاشیه کشاندن کارگردان فیلم در جشنواره کن می گردد. جایی که نشریه ورایتی(نشریه آمریکایی در زمینه سینما و هنر نمایش) گفت گویی با اصغر فرهادی منتشر می کند که در آن فرهادی در پاسخ به اهمیت فضای مجازی در ایران گفته بود ایران کشوری سرکوب گر است و آزادی بیان ندارد.

این گزارش با استقبال اپوزیسیون خارج نشین همراه شد و حمایت های گسترده از فرهادی و فیلمش شکل گرفت بطوری که دیگر برای همه مسجل شد فیلم جدید فرهادی جوایز جشنواره کن را درو خواهد کرد. این اتفاق البته با اخذ جایزه بزرگ هیئت داوران کن همراه شد.

اما با تمام صحبت هایی که شد، اصغر فرهادی هنگام گرفتن جایزه برخلاف انتظار مخالفان جمهوری اسلامی صحبت قبلی خود را تکرار نکرد و تنها به اینکه که به آگاهی رسانی هموطنان خود ادامه خواهد داد اشاره نمود.

اما انتظار مخالفان نظام جمهوری اسلامی چیز دیگری بود و از طریق سوالات خبرنگاران حاضر در جشنواره از فرهادی خواسته شده باردیگر  (والبته با توجه به مشکلات موجود در خوزستان و حوادث بوجود آمده) و شدت تر نسبت به قبل به نظام حمله کند.  

اما این بار اصغر فرهادی حتی مطلب اولیه منتسب به او را نیز منکر شد و عنوان نمود در ترجمه سخنان بنده در نشریه ورایتی اشتباه صورت گرفته است و من عنوان فضای بسته- را بکار بردم که در ترجمه اشتباهاً سرکوب گری ترجمه شده است.

اینجا بود که جماعت طرفدار فیلم جدید فرهادی به یکباره فیلم و هنر و سینما را فراموش کرده و به شدت نسبت به فرهادی واکنش نشان دادند. شبکه صعودی ایران اینترنشنال که اخبار فرهادی در کن را پس از سخنان منتسب به این کارگردان با آب و تاب فروان منتشر می داد در چرخش 180درجه ای فرهادی را تا مرز یک خائن پیش برد. در اظهار نظری جالب کارشناس شبکه من و تو فرهادی را بدلیل رای دادن و حمایت از فلسطین نیز بازخواست کرد!

فرهادی

فرهادی اما در واکنش به این فشارها ضمن بیان اینکه من یک بیانیه نویس نیستم بلکه فیلم ساز هستم تنها در پستی که در اینستاگرام منتشر کرده از همکاران خود خواسته بجای نصب بنر تبریک به وی سخنان مردم خوزستان را منتشر کنند.

اینطور بنظر می رسد که اپوزیسیون خارج نشین پس از صحبت های منتسب به فرهادی (که به گفته خود فرهادی سوتفاهم بوده!) تمام تلاش خود را برای بالا بردن و اخذ جایزه از جشنواره کن نمودند حتی رای این فیلم در وبسایت IMDB با 941 رای به 9.1 رسید اما پس از اخذ جایزه و تکذیبه ی فرهادی اکثر رای ها به فیلم در یک روز به نمره 1 تقلیل یافت بطوری که وبسایت IMDBمجبور شد سامانه نظرسنجی خود را متوقف کند!

ما قصد نداریم در این مقوله فرهادی را مقصر و یا تبرئه نماییم فقط آنچه که می توان ادعا نمود شباهت عجیب فرهادی با شخصیت آخرین اثر خود می باشد؛ قهرمان شدن توسط شبکه های اجتماعی و به یکباره سقوط یک قهرمان در همین فضا!!!؟

دسته بندی