جوانان چگونه میتوانند محور تحقق گام دوم در نظام پیشرفته اسلامی باشند

بیست و دوم بهمن ماه سال ۱۳۹۷ رهبر معظم انقلاب اسلامی (دام عزه) بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را در مطلع ۴۰ سالگی دوم انقلاب، خطاب به مردم شریف ایران ابلاغ کردند. بیانیه گام دوم در واقع جهت و جریان حرکت کشور را در ۴۰ ساله دوم انقلاب مشخص خواهد کرد. برنامه بلندمدتی که نیاز به تدوین قوانین جدید، تدوین چندین برنامه میان مدت، تعداد زیادی برنامه کوتاهمدت و هزاران برنامه عملیاتی خواهد داشت.
در این بیانیه و در بخش «انقلاب چهل ساله و گام بزرگ دوم»، جوانان محور تحقق نظام پیشرفته اسلامی معرفی شدهاند. در این راستا توجه به دو نکته، ضروری است، اول اینکه ویژگیهای نظام پیشرفته اسلامی چیست؟ دوم، چگونگی تحقق این ویژگیها توسط جوانان است؟
مهمترین مؤلفههای نظام پیشرفته اسلامی، در همین بیانیه عنوان شدهاست با تطبیق این ویژگیها با عوامل مطمح نظر امام خمینی (ره) در نظام مطلوب اسلامی میتوان نظامی که بر پایه کاهش فاصله طبقاتی، علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد مقاومتی، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی و روابط خارجی مرزبندی شده با دشمن، سبک زندگی و قانونگرایی همچنین سنت پیامبر و حمایت از محرومین بنا شده باشد را مصداق نظام پیشرفته اسلامی دانست. در مبارزه با فساد، جوانان سربازان مقدم مقابله با این آفت هستند.
تجلی اقتصاد مقاومتی بدون حضور جوانان سخت جلوه میکند، استقلال و آزادی با جوانان صرف میشود، حمایت از محرومان با تلاشهای جهادی جوانان هموارتر خواهد شد و این جوانان هستند که قلههای علم و پژوهش را فتح و کشور را از ورود تکنولوژی و خروج ارز بینیاز میکنند. در کشور ما افراد بین ۱۵ تا ۳۰ سال ۲۲ درصد جمعیت را تشکیل میدهند. این تعداد متراکمترین قشر جمعیتی کشور است. قشری که محور تحقق هر کار بزرگی خواهد بود. لازم است محوریت قرار گرفتن جوانان نیز مورد کنکاش قرار گیرد. محور در لغت به معنی پایه و اساس و مرکز فعالیت است. پایه و اساس هر چیزی هسته مرکزی آن است و هسته مرکزی اصلیترین و مهمترین وشاید گستردهترین بخش تشکیلدهنده آن خواهد بود، جوانان باید در هر کدام از مأموریتها که در مرکز فعالیت قرار گیرند، نقش کلیدی داشتهباشند.
لازم است تحقق هر کدام از ویژگیهای نظام پیشرفته اسلامی به دست جوانان صورت گیرد و بیشترین تعداد افرادی که ایفای نقش میکنند، جوانان باشند تمام فرایند با محوریت جوانان صورت گیرد و نه بخشی از آن. در این صورت است که جوانان محوریت پیدا میکنند، شایسته است برنامهریزی، اجرا و نظارت توسط جوانان صورت گیرد.
جوانان در تمام شئون باید به میدان آیند تا با شور و انرژی خود و در پرتو قانون و حمایتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع ذیصلاح، کشور را آباد سازند، اما استفاده از این ابزار و کلام نافذ نباید تنها در سخن خلاصه شود. در جهت رسیدن به نظام پیشرفته اسلامی لازم است از جوانان به معنی واقعی کلمه استفاده شود. در کشوری که همه بر استفاده از جوانان در زمینههای گوناگون اصرار دارند، در وهله اول لازم است برای این قشر انبوه و تأثیرگذار قانون مدون، منظم و یکپارچه تدوین و ابلاغ شود. یکی از برنامههای که استفاده از ظرفیت جوانان را تثبیت میکند تدوین قانون جامع جوانان است. پیشنهاد میشود، وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی اصلی قشر جوانان، پیشنویس قانون جامع جوانان مشتمل بر امور ازدواج، اشتغال، مسکن و تأمین اجتماعی را که جای خالی آن در بین قوانین کشور احساس میشود، به گونهای که در برگیرنده تمامی امور مربوط به جوانان باشد با توجه به استفاده عملی و همه جانبه از این قشر به مجلس شورای اسلامی ارائه کند و مجلس نیز با قید فوریت این قانون را بررسی و جهت اجرای همه دستگاهها ابلاغ کند.
شایسته است در این زمینه دولت وظایف و منابع را به سمت جوانان سوق دهد تا آیندگان ثمرات پدران خود را برداشت کنند، نه تتمه ثمرات اجداد خود را.
منبع: روزنامه جوان