رفتن به محتوای اصلی

با امنیتی ترین عملیات دفاع مقدس بیشتر آشنا شویم

20بهمن ماه سالروز امنیتی ترین و پیچیده ترین عملیات دوران 8سال دفاع مقدس این سرزمین می باشد
والفجر8

20بهمن ماه سالروز امنیتی ترین و پیچیده ترین عملیات دوران 8سال دفاع مقدس این سرزمین می باشد. عملیاتی  که پس از کسب تجربیات بسیار تلخ وشیرین دوران دفاع مقدس طرح ریزی شده ودستاوردهای بزرگی برای کشورمان به همراه داشته است.

در این عملیات غرور آفرین ۸۰۰ کیلومتر از خاک دشمن آزاد شد و بیش از ۵۰۰۰ نفر از لشکر آنان کشته و زخمی و قریب به ۳۰۰۰ نفر به اسارت رزمندگان ایرانی درآمدند. بخش قابل ملاحظه ای از وسایل و تجهیزات دشمن در این عملیات نابود گردید به طوری که بیش از ۶۰۰ تانک و نفربر، ۵۰۰ خودرو زرهی ، ۱۵۰ قبضه توپ ، ۴۵ فروند هواپیما، ۱۰ فروند هلی‌کوپتر و سه ناوچه دشمن منهدم گردید.

به دنبال پیروزی های کسب شده و تغییر موازنه به سود ایران اسلامی شورای امنیت سازمان ملل در 3 اسفند ۱۳۶۴ اقدام به تهیه پیش‌نویس و صدور یک بیانیه مهم نمود هرچند این پیش‌نویس با مخالفت آمریکا و فرانسه روبرو شد. اما سرانجام مجموعه ی پیروزی‌های به دست آمده در عملیات بزرگ والفجر ۸ و نیز پیگیری دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران منجر به آن شد که شورای امنیت سازمان ملل بالاخره در پیش‌نویس اولیه قطعنامه بعدی با تایید حق ایران گامی به سوی خواست‌های ایران بردارد.

درنتیجه عملیات فاو که یکی از بزرگترین پیروزی های کشورمان در دوران دفاع مقدس بود ایران بر سواحل اروند، ساحل شمالی خور عبدالله و شبه جزیره فاو مسلط شد و راه ورود عراق به خلیج فارس از طریق فاو بطور کامل مسدود شد.

عملیات غیر ممکن

عملیات والفجر8 پس از صدور فرمان هوشمندانه حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) مبنی بر تشكیل نیرو‌های سه‌گانه سپاه پاسداران (زمینی، دریایی و هوایی) و آغاز تغییرات در این نهاد فرهنگی، مردمی و انقلابی اجرا گردید. در واقع این عملیات آبی و خاکی در نظر اکثر کارشناسان نظامی جهان غیرممکن و به دور از ذهن بود.

شروع عملیات با عبور رزمندگان و تجهیزات از رودخانه اروند اجرایی می گردید. اما به زعم بیشتر کارشناسان عبور از رودخانه ی طغیان گر و عریض اروند(1200متر) آنهم بدور از چشم دشمن امری تقریبا محال می نمود. رودخانه اروند دارای چهار جریان بوده و دارای 5/3 متر موج و جزر و مد می باشد. در زمان جنگ دو طرف آن نخلستان و زمین باتلاقی بوده و تمام ساحل از رأس بیشه تا ام القصر تمامش سنگرهای بتونی «ب» عراق مستقر بود.

اما این عملیات بزرگ چگونه به ثمر نشست؟

به اعتقاد اکثر کارشناسان و فرماندهان دفاع مقدس بعد از توکل بر قادر متعال و روحیه معنوی رزمندگان، حفاظت اطلاعات و رعایت مسائل امنیتی از اصلی ترین دلیل موفقیت در این عملیات بوده است.

به نقل از سپاه نیوز؛ سردار سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این خصوص می گوید: «در این عملیات تعیین کننده، رزمندگان سپاه اسلام توانستند با استفاده از اصل غافلگیری مطلق، طومار دشمن را در جنوبی‌ترین منطقه جنگ در هم پیچیده و یکی از راهبردی‌ترین عملیات‌ها را به بهترین شکل و با غلبه قوه ایمان بر سلاح به پایان برسانند. با درخشش حفاظت اطلاعات در آن عملیات موفق که شاهکاری هنرمندانه را رقم زد، سالروز عملیات والفجر ۸ به روز حفاظت اطلاعات سپاه نام گرفت. »

سردار سلیمانی فرمانده سازمان بسیج مستضعفین نیز در سخنانی که به مناسبت سالگرد همین روز ایراد داشته اند عنوان نمودند: « با توجه به تجربیات قبلی رزمندگان در دوران مقدس عملیات والفجر8 با رعایت کامل مسائل امنیتی برگزار گردید بطوری که تمامی تماس های بیسیمی 120روز قبل از عملیات قطع و همچنین مرخصی نیروهای از 45روز قبل از شروع عملیات ممنوع اعلام شد.»

به نقل از خبرگزاری دفاع مقدس سردار حیاتی از یادگاران 8سال جنگ تحمیلی در این مورد مطالب جالبی عنوان نمودند: « همانطور که می دانید اطلاعات مبنای تصمیم گیری است. طرف های درگیر در جنگ باید دشمن و حرکات و شرایط دشمن را به طور کامل بررسی کند و نسبت به آن تصمیم گیری نماید. دشمن به دلیل حساسیت منطقه فاو و به لحاظ کنترل و دیده بانی، در منطقه از دکلهای 42 متری استفاده میکرد که اینها هر کدام از هم صدمتر فاصله داشتند. دشمن هفته ای یک بار عکسبرداری هوایی انجام می داد که تغییرات و احداثات جدید را بتواند کشف کند. همچنین برخی از سلطنت طلبها و منافقین ماموریت مخابره اطلاعات به دشمن را داشتند.

اما نیروی های حفاظتی ما اقدامات زیادی را برای به ثمر رسیدن عملیات انجام دادند. اولین مسئله حفاظت عقبه بود. یعنی اقدامات حفاظتی در منطقه خارج از منطقه نبرد. اقداماتی مانند استقرار نیرو در عقبه، حرکت شبانه نیروها و استقرار در مناطق روستایی و خانههای مسکونی، ارتباطات با رمز، کنترل فعالیت افراد غیر و حذف و انتقال غیرمحسوس افراد مشکوک از منطقه. در زمینه نقل و انتقالات، کنترل شدید روی ترددهای نیروها، ارائه سهمیه به یگانها برای تردد و جابهجایی، توجیه حفاظتی رانندگان و استفاده از وسایل نقلیه شخصی و عمومی جهت انتقال نیرو و تجهیزات و عدم شک آفرینی برای دشمن اقدامات حفاظتی خوبی انجام گرفت.

همچنین در رابطه با عملیات مهندسی هم با تمرکز کردن مرکز طراحی و اجرا و عدم احداث مواضع پدافندی تا زمان شروع عملیات، انجام فعالیت مهندسی در شب و احداث جاده زیر پوشش نخلستان و انتقال نامحسوس و مخفی دستگاههای مهندسی صورت میگرفت. در زمینه توجیه فرماندهان هم اقدامات هوشمندانه ای صورت گرفت. از جمله منع تردد با خودرو فرماندهی و برگزاری جلسات تحت حفاظت خاص، عدم ورود علنی و احتیاط در فعالیتها. در حوزه نیروی انسانی هم با بررسی صلاحیت کلیه مسئولان و دست اندرکاران یگانها کار شروع شد. از همه تعهد گرفته شد و همه توجیه حفاظتی شدند. در زمینه شناسایی هم اقدامات حفاظتی صورت گرفت. از جمله تمرکز قرارگاه شناسایی، اجرای حداکثر حفاظت بر روی عناصر شناسایی، استفاده از نیروهای مجرب، ممنوعیت ارتباط با دیگران و عقبه به جز فرمانده مشخص، افزایش عملیات فریب شناسایی در منطقهای که به عنوان منطقه عملیات فریب انتخاب شده بود و توجیه نیروهای شناسایی به جهت این که در صورت کشف و اسارت به دست دشمن در توجیه عملیات چه بگویند، مثلاً بگویند عضو یگان نیروی دریایی هستند.

با انجام یک تک فریب که ارتش و سپاه متمرکز روی جزیره ام الرصاص انجام دادند، دشمن تا سه روز از شروع عملیات گمان میکرد که نبرد اصلی روی ام الرصاص است و تدارک دفاعی عجیبی در آن جا دیده بود.»

علاوه بر این نیروهای ایرانی به فرماندهی شهید هاشمی در مناطق دیگر دست به اقدامات فریب زدند. به نقل از ویکی پدیا : قبل از انجام عملیات والفجر ۸،  شهید علی هاشمی فرمانده قرارگاه نصرت فعالیت هایی را برای فریب نیروهای عراقی انجام داد تا بتواند توجه عراق را از فاو به هور جلب کند. به عنوان مثال وی دستور می‌داد روزها چندین کامیون از ستاد به سمت هور حرکت کنند و همین کامیون ها را شبانه برمی‌گرداند. همچنین تعداد زیادی سنگر در هور ساخت تا وانمود کند قرار است نیروهای زیادی در منطقه هور مستقر شوند. جالب ایت بدانید شکل برخی سنگرها را با لوله‌های پولیکا به گونه‌ای طراحی کرد که در تصاویر هوایی شبیه تانک به نظر برسند! همین فعالیت ها و تحرکات غیر واقعی در منطقه هور این تصور را برای عراق پدیدآورد که حمله اصلی از جانب هور انجام خواهد شد؛ در همین راستا بود که هنگام شروع حمله به فاو، عراقی ها تا مدتی از پاتک جدی خودداری می کردند. علاوه بر این بخشی از نیروهای عراقی مستقر در منطقه فاو به نزدیکی هور منتقل شدند تا جلوی حمله‌ای که تصور می‌شد از ناحیه هور قرار است آغاز شود را بگیرند. الگاوی، فرمانده لشکر ۲۳ عراق که یکسال بعد در مناطق شمالی اسیر نیرو های ایرانی شد در اعترافات خود می‌گوید:

    « در زمستان ۱۳۶۴ لشکر من در فاو مستقر بود. آن قدر تحرکات شما در هور زیاد شد که من مطمئن شدم حمله ی مجدد شما از هور است. برای همین سه تیپ از نیروهایم را از فاو به هور منتقل کردم. همچنین عکس‌های هوایی از هور نشان می‌داد که شما تانک‌های زیادی را در هور مستقر نموده اید. جاسوس‌های ما خبر دادند که هر روز صدها کامیون تجهیزات و نفرات وارد هور می‌شوند. ما دیگر مطمئن شدیم که عملیات در هور خواهد بود. وقتی که نیروهای ما خبر دادند ایران به فاو حمله‌کرده، گفتم نگران نباشید، حمله ایران به فاو یک فریب است! حمله اصلی از هور است. ما تا سه‌روز منتظر حمله ی شما در هور بودیم اما خبری نشد! این اشتباه من باعث شد که فاو را از دست دادیم.»

در پایان یاد وخاطره ی شهیدان این عملیات غرورآفرین را گرامی داشته و نام چند تن از شهیدان عملیات والفجر8 را به عنوان نمونه و ذکر صلوات نثار روح بلند ایشان می آوریم:

درپایان نام برخی از شهدای عملیات فاو را ذکر می نماییم:

شهید جعفر جنگروی

شهید علی قوچانی

شهید حمید آرونی

شهید اسدالله احمدنیای مطلق

شهید یوسف شریف

شهید حسن ترک

شهید محمدحسن هاشم

                                                          روحشان شاد و یادشان گرامی باد.

دسته بندی

برچسب‌ها