رفتن به محتوای اصلی

معیشت ایرانیان قبل از انقلاب بهتر بوده یا بعد از انقلاب؟

انقلاب اسلامی ایران در آستانه شروع چهل و دومین سالگرد پیروزی قرار دارد.
ثروتمند تر شده ایم یا فقیرتر شده ایم؟
انقلاب اسلامی

چهل ویک سال پر فراز ونشیب گذشت، تجربیات تلخ وشیرین فراوان کسب شد و حال در آستانه ی چهل و دومین سال انقلاب قرار داریم. علی رغم رشد وبالندگی در حوزه های مختلف اما امروز مشکلات معیشتی بزرگترین دغدغه هموطنان در آستانه دهه فجر 1399 می باشد. حال این سوال مطرح می گردد که وضعیت معیشتی مردم کشورمان در این چهل ویک سال گذشته روند صعودی داشته یا نزولی ؟ ثروتمند تر شده ایم یا فقیرتر شده ایم؟

انقلاب اسلامی ایران در آستانه شروع چهل و دومین سالگرد پیروزی قرار دارد. چهل ویک سال پر فراز ونشیب گذشت، تجربیات تلخ وشیرین فراوان کسب شد و حال در آستانه ی چهل و دومین سال انقلاب قرار داریم. علی رغم رشد وبالندگی در حوزه های مختلف اما امروز مشکلات معیشتی بزرگترین دغدغه هموطنان در آستانه دهه فجر 1399 می باشد. حال این سوال مطرح می گردد که وضعیت معیشتی مردم کشورمان در این چهل ویک سال گذشته روند صعودی داشته یا نزولی ؟ ثروتمند تر شده ایم یا فقیرتر شده ایم؟

برای بررسی این مهم لازم است بدون تعصب و نگاه یکطرفه به آمارهای رسمی و حتی بین المللی رجوع کنیم:

طی پژوهشی که شبکه خبر سیما انجام داده و متن کامل آن در خبرگزاری صداوسیما در دسترس می باشد برخی از شاخص ها به شرح ذیل مورد بررسی قرار گرفته است(آمارها براساس داده های رسمی وبین المللی ذکر گردیده است):

شاخص فقر و دسترسي به خدمات اساسي

- براساس شاخص هاي اقتصادي میزان فقر ( به معنای نسبت افراد دارای کمتر از دو دلار در آمد در روز ) تک رقمی بوده، که با توجه به استاندارد موجود کشورهای درحال توسعه کاملاً پایین و یک هشتم در پیش از انقلاب است. به بیان بهتر این آمار نسبت به سالهای قبل از انقلاب کاملاً کاهش داشته است.

- قبل از انقلاب تنها 1/ 3 میلیون مشترک برق اعم از خانگی و عمومی و صنعتی و کشاورزی وجود داشت  درحالی که این رقم در سال 1392 به 000/ 414 / 30 مشترک رسیده است.

- وضعیت آبرسانی در سال 1357 میزان تولید آب 5/ 1 میلیون متر مکعب آب و تعداد انشعابات 7/ 2 میلیون بوده است اما اين رقم تا سال 1394 در کشور 450 هزار کیلومتر شبکه آبرسانی شهری و روستایی وجود دارد و نرخ دسترسی به آب لوله کشی سالم در مناطق روستایی نيز افزایش یافته که با توجه به پراکندگی گسترده خانواده های روستایی در کشور، دستاورد عظيمي محسوب می شود. درواقع رشد در این زمینه اصلا قابل قیاس با قبل از انقلاب نمی باشد.

- در بخش شاخص های مهم صنعت گاز و بخش گازرسانی پس از انقلاب تنها پنج شهر و در حدود 50 هزار انشعاب برخوردار  از گاز بودند که اکنون بیشتر مناطق شهری و روستايي کشور از این نعمت بهره برده و تعداد انشعابات به حدود 5/ 13 میلیون انشعاب رسیده و برای اولین بار بیش از 10 هزار روستا دارای نعمت گاز شده اند.

شاخص‌هاي توسعه اقتصادي و اجتماعي

   اما بهتر است برای سنجش وضعیت معیشتی به شاخص توسعه اقتصادی و اجتماعی نیز بپردازیم نمره ايران به لحاظ شاخص توسعه انساني از 567/ 0 در سال 1990(سی سال قبل) به 766/ 0 در سال 2014 بهبود يافته است. (بهبود رتبه از 92 به 69)

    ايران از نظر ميزان افزايش شاخص توسعه انساني طي دوره 2014-1990 پس از کشورهاي رواندا و چين در رتبه سوم جهان قرار گرفته است.

 طبق آمار بین المللی  اميد به زندگي ايران از 1/ 54 سال در 1980 به 4/ 75 سال در 2014 افزايش يافته است. (بهبود رتبه از 142 به 63) در واقع ايران از حيث ميزان افزايش شاخص اميد به زندگي طي دوره 2014-1980 دررتبه هفتم جهان قرار گرفته است.

    ميانگين سال‌هاي تحصيل ايران از 3/ 2 سال در 1980(چهل سال قبل) به 2/ 8 سال در 2014 افزايش يافته است. (بهبود رتبه از 109 به 100) در اصل ايران از حيث ميزان افزايش ميانگين سال‌هاي تحصيل طي دوره 2014- 1980 در رتبه پنجم جهان قرار گرفته است.

    سال‌هاي مورد انتظار تحصيل در ايران از 2/ 9 سال در 1990به 1/ 15 در 2014 افزايش يافته است. (بهبود رتبه از 114 به 45) ايران از حيث ميزان افزايش سال‌هاي مورد انتظار تحصيل طي دوره 2014-1990 در رتبه ششم جهان قرار دارد.

    نرخ مرگ ومير کودکان (در هر 1000تولد) در ايران از1/ 44 در سال 1990(سی سال قبل) به 4/ 14 در سال 2013 بهبود يافته است. (بهبود رتبه از 109 به 92)

    کاهش ضريب جيني از 4360/ 0 در سال 1357 به 3988/ 0 در سال 1394 این یعنی بهبود توزيع درآمد

    افزایش چشمگیر تولید فولاد از نیم میلیون تن قبل از انقلاب به ۳۸ میلیون تن در سال و کسب رتبه ۱۴ جهانی

    افزایش بیش از 10برابری تولید سیمان از ۳/ ۶ میلیون تن به حدود ۸۰ میلیون تن

    افزایش بالای تولیدات معدنی از ۲۰ میلیون تن به ۲۲۰ میلیون تن

اما علاوه بر شاخص های فوق بهتر است به موضوع کشاورزی که نقش مهمی در معیشت هم دارد بپردازیم :

از لحاظ وضعیت تولید محصولات کشاورزی و زیربخش های آن، باید گفت که میزان تولید کشاورزی با رشد حدود 6 برابری، از 20 میلیون تن در سال 1356 به 119 میلیون تن در انتهای سال 1396 رسیده است. در بخش تولیدات محصولات زراعی نیز حدود 531 درصد رشد داشته و از 13 میلیون تن در سال 1356 به 82 میلیون تن در سال 1396 رسیده است. علاوه بر این نکته قابل توجه، رشد تولیدات زیربخش شیلات و آبزیان است که بویژه از دهه سوم پس از انقلاب اسلامی رشد چشمگیری داشته و در پایان سال 1396 به 2/1 میلیون تن رسیده است.

میزان تولید گندم به عنوان استراتژیک ترین محصول خوراکی کشور با رشد 227 درصدی از 3791 هزار تن در سال زراعی 57-56 به 12400 هزار تن در سال زراعی 96-95 افزایش پیدا کرده است.

در زمینه توسعه مکانیزاسیون نیز در حوزه کشاورزی رشد قابل ملاحظه ای وجود داشته است به طوری که در اوایل انقلاب تعداد تراکتور 64451 دستگاه بود که در پایان سال 1396 به 555133 دستگاه رسیده است. همچنین سایر ادوات کشاورزی مثل کمباین و نشاکار برنج و خاکورز محافظتی، در سال 1356 در حد صفر بود که در پایان سال 1396 به ترتیب 7878، 7220 و 17948 دستگاه رسیده است.

مسئله مهم دیگر تعداد سردخانه ها در قبل از انقلاب حدود 230 واحد بود که در سال 1396 این رقم به 1830 واحد افزایش پیدا کرده است. در زمینه ی ظرفیت سردخانه های کشور نیز از 500 هزار تن در سال 56 به 4500 هزار تن در پایان سال 1396 افزایش یافته است.

این ها همه تنها آماری بود که براساس دادهای رسمی موجود ارائه گردیده و روند افزایشی این آمار دلیلی بر خوب بودن وضعیت معیشت مردم کشورمان نیست. قطعاً برای رسیدن به وضعیت مطلوب سرعت رشد این آمار در دهه ی گام دوم انقلاب می بایست جهش چشمگیری داشته باشد. این آمار نیز صرفا جهت مقایسه قبل و بعد از انقلاب آورده شده است.

حال بد نیست بصورت تیتر وار به برخی از آمار بین المللی در زمینه پیشرفت های کشورمان نیز نگاهی بیاندازیم:

ایران؛ ازجمله ی امن ترین کشورهای جهان می باشد (طبق رده بندی دو موسسه معروف انگلیسی بنام " اینترنشنالsos   و کنترل ریسک"؛

کشور ایران، قطب پزشکی خاورمیانه می باشد؛ بطوری که نامی از آن در لیست ۵۰ کشور پر سرطان جهان وجود ندارد (طبق لیست منتشر شده توسط بنیاد بین المللی پژوهش در مورد سرطان)

ایران، دارای دومین ارتش قدرتمند سایبری جهان می باشد (به اقرار نشریه اکونومیست)

ایران، چهارمین کشور جهان در زمینه علم نانو است

ایران، دارای سومین مرکز پیوند عضو برتر جهان (بیمارستان نمازی شیراز) می باشد

ایران، سریع ترین کشور جهان از نظر رشد نوآوری است

ایران، سومین کشور پیشرفته جهان در زمینه دانش جدید سلول های بنیادی است

ایران، ششمین کشور پرتاب کننده موجود زنده به فضا است

ایران، طراح و سازنده قدرتمندترین سلاح تک تیرانداز جهان می باشد

ایران، یکی از چند کشور سازنده جت جنگنده در جهان (جت کوثر) است

ایران، پنجمین کشور تولید کننده کاغذ از سنگ در جهان است

ایران، با افتخار تنها سازنده داروی آنژی پارس(درمان زخم های دیابتی) و ایمود (کنترل بیماری ایدز) در جهان است

ایران، داری رتبه 37 صادر کننده برتر جهان دربین ۲۲۷ کشور می باشد(طبق گزارش بخش اقتصادی سازمان سیا)

ایران، دومین کشور سازنده دستگاه شتاب دهنده خطی پرتو درمانی در جهان است

ایران، دوازدهمین کشور جهان در زمینه دندانپزشکی می باشد

ایران، یکی از چند کشور جهان که بیش از ۹۵ درصد داروهای مورد نیاز مردمش را خودش تولید می نماید.

ایران، سیزدهمین قدرت برتر جهان از نظر سیاسی نظامی و اقتصادی می باشد (طبق گزارش روزنامه ایندیپندنت انگلستان)

ایران، پرشتاب ترین کشور دنیا در زمینه رشد امید به زندگی است (طبق جدول سازمان ملل)

ایران، یکی از چند کشور سازنده ناوشکن های اقیانوس پیما در جهان می باشد

ایران؛ پر سرعت ترین کشور جهان در زمینه رشد شاخص توسعه انسانی است ( بر اساس جدول سازمان ملل)

کشورمان پنجمین کشور جهان در زمینه فناوری برتر قرن ۲۱ یعنی لیزر است

کشور ایران، رتبه اول خاورمیانه و هفدهم جهان در زمینه پرورش آبزیان را داراست

ایران، هشتمین کشور جهان از نظر گسترش گازرسانی و بهره مندی مردم از نعمت گاز است

ایران،  بیستمین کشور جهان از نظر ترانزیت دریایی است

کشورمان ایران اسلامی، دارنده چهارمین نیروی بزرگ دریایی جهان (بر اساس رده بندی وب سایت آمریکایی BusinessInsider))

ایران، دارنده بالاترین نرخ رشد پذیرش دانشجوی خارجی در جهان می باشد (طبق گزارش سازمان جهانی یونسکو)؛

در سال 55 رشد رتبه علمی ایران 52 جهان بوده و در سال 90 به رتبه 17 جهان رسیده است.

 

دسته بندی