رفتن به محتوای اصلی

مواد مخدر اپیوم

شربت

داروی اپیوم | شربت تریاک | کاربرد ، مقدار و روش مصرف ، عوارض جانبی و میزان مصرف 

نام تجاری داروی اپیوم | شربت تریاک

داروی اپیوم یا شربت تریاک متعلق به گروهی از داروها با عنوان داروهای مخدر تسکین دهنده است که برای درمان اسهال استفاده می‌شود. این دارو با کند کردن حرکت روده‌ها باعث می‌شود که تعداد دفعات اجابت مراج کاهش یابد. این دارو عمدتاً برای کند کردن روده عمل می‌کند.

شربت اپیوم یا همان شربت تریاک یک ماده مخدر است که مانند تریاک دارای خاصیت اعتیاد زایی شدیدی میباشد. این شربت، ترکیبی از تریاک، الکل و آب می باشد که در میان بسیاری از افراد در جامعه به عنوان یک داروی ترک اعتیاد گیاهی شناخته می شود. اما به دلیل غلظت بالای مرفین، یکی از انواع مواد اعتیاد آور محسوب می‌شود و مصرف آن می‌تواند باعث ایجاد وابستگی های شدید ذهنی، روانی و جسمی در افراد شود. این ماده افیونی با نام‌های مختلفی مانند تنتور افیون نیز شناخته می شود.

مصرف شربت اپیوم

اپیوم به دلیل داشتن خاصیت ضد درد و تسکین دهندگی و وجود آلکالوئیدهای گوناگون می تواند باعث افزایش تحمل درد متوسط تا شدید در افراد گردد. آلکالوئیدها در واقع انواعی از ترکیب های گیاهی و مخدر هستند که در شیره تریاک وجود دارند و از مهمترین مواد موجود در اپیوم ها محسوب می شوند. آلکالوئیدها از گیاه خشخاش به دست می آیند و پس از مصرف و وارد شدن به سیستم عصبی انسان باعث ایجاد وابستگی شدید ذهنی، روانی و جسمی می شوند. این مواد عمدتا در مواد مخدر افیونی مانند کدئین و تریاک با درصد بالا وجود دارند و مورد استفاده قرار می گیرند.

درمان کبد چرب با اپیوم

بسیاری از افراد بر اساس باورهای اشتباهی که در رابطه با اعتیاد و مصرف مواد مخدر دارند، تصور می‌کند که مصرف تریاک یا شربت اپیوم می تواند باعث درمان کبد چرب گردد، اما این در حالی است که شربت تریاک برای کبد بسیار مضر بوده و باعث بروز انواع بیماری های کبدی در فرد می گردد. همانطور که می دانیم کبد یک عضو داخلی مهم بدن است که نقش بسیار تعیین کننده ای در دریافت مواد مغذی و تبدیل آن به انرژی دارد.

 

از سوی دیگر، این بخش در بدن مسئول حفظ تعادل و تنظیم هورمونها و سم زدایی بدن میباشد و تمامی متابولیسم بدن را کنترل میکند. به همین دلیل، مصرف انواع مواد افیونی مانند تریاک یا اپیوم می‌تواند باعث بروز بیماریهای کبدی در فرد شده و مشکلات عدیده ای را برای کبد و سیستم گوارشی او ایجاد نماید.

تاثیر آلکالوئیدها بر مغز و سیستم عصبی

همانطور که پیشتر در مورد شربت اپیوم توضیح داده شد، آلکالوئیدها پس از ورود به بدن از طریق دستگاه گوارش و روده جذب شده و خود را به مغز می رسانند. این ماده در مغز با ایجاد تغییراتی در گیرنده های عصبی باعث کاهش درد شده و در نهایت باعث بروز اعتیاد در افراد می گردد. این ماده باعث تحریک سلولهای عصبی شده و باعث ترشح هورمون سرخوشی و شادی به نام دوپامین در مغز می گردد. افراد پس از مدتی مصرف اپیوم و آلکالوئیدهای دیگر به این ماده وابسته شده و دیگر به صورت طبیعی و نرمال نمی توانند احساس سرخوشی را تجربه نمایند و با تکرار این تجربیات فرد دچار اعتیاد و وابستگی شدید ذهنی، روانی و همچنین جسمی می گردد

.عوارض مصرف شربت اپیوم

مصرف اپیوم می‌تواند عوارض متعددی را ایجاد نماید، به همین دلیل مصرف آن تنها باید تحت نظارت و دستور پزشک معالج انجام پذیرد. افرادی که به صورت خودسرانه از این دارو استفاده می کنند با عوارض متعددی روبرو می شود که برخی از آنها عبارتند از :

 

یبوست

حس خارش

اوردوز

خشکی دهان

سرگیجه

استفراغ و حالت تهوع

کسالت

از دست دادن اشتها

عوارض جوشاندن اپیوم

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که اگر اپیوم را بجوشانند می‌توانند عوارض آن را از بین برده و به سادگی آن را مصرف نمایند. اما باید بدانیم که این عمل هیچ تأثیری در تسویه ناخالصی های موجود در تریاک ندارد و تنها با این کار باعث رسوب شربت غلیظ در پرزهای معده شده و منجر به ایجاد ترکیبات چسبناک قیری شکل در معده و روده فرد می گردد. بر همین اساس، باید بدانیم که جوشاندن شربت اپیوم می ‌تواند باعث ایجاد عوارض بیشتری در فرد مصرف کننده شود و عوارض تریاک بر معده فرد را افزایش دهد.

 

اوردوز با اوپیوم

همان‌طور که می‌دانیم شربت اپیوم حاوی مقادیر زیادی از مخدرهای مختلف مانند کدئین و مرفین است که هر کدام می تواند در دوزهای مصرفی بیش از حد، باعث ایجاد و اوردوز در فرد گردد. برخی از مهمترین علائم اوردوز با شربت اپیوم عبارت است از :

 

نارسایی تنفسی

سرخوشی

تنگی مردمک چشم

یبوست شدید

بی قراری

تشخیص اعتیاد به شربت اپیوم

افرادی که دچار اعتیاد به شربت اپیوم میشوند، روال طبیعی و نرمال زندگی خود را از دست میدهند و مانند افراد معتاد به سایر مواد مخدر دیگر دچار مشکلات عدیده ای در رابطه با مسائل تحصیلی، کاری، اجتماعی و همچنین مالی می شوند. فردی که دچار اعتیاد به شربت اپیوم است در صورت قطع مصرف ناگهانی آن دچار علائم و سندروم محرومیت شده و با علائمی مانند بی قراری، عدم تمرکز، درد و خماری روبرو می شود. فردی که در اثر مصرف نکردن شربت اپیوم دچار حالات و علائم ترک اعتیاد می گردد دچار وابستگی شدید روانی و جسمی به این ماده مخدر شده و برای درمان آن باید از مراکز درمان اعتیاد مانند کمپ ترک اعتیاد کمک بگیرد.

دسته بندی